Alkoholio poveikis organizmui gali skirtis priklausomai nuo daugelio veiksnių, tokių kaip genetika, lytis, svoris, metabolizmas ir net socialiniai bei kultūriniai veiksniai. Lietuvoje alkoholio vartojimas yra aktuali tema tiek sveikatos, tiek teisiniu požiūriu, todėl svarbu suprasti, kodėl alkoholis skirtingai veikia žmones ir kokie veiksniai lemia šiuos skirtumus.

Pagrindiniai veiksniai, turintys įtakos alkoholio poveikiui

1. Genetiniai veiksniai

Kai kurie žmonės turi genetinius fermentų skirtumus, kurie lemia, kaip greitai alkoholis yra metabolizuojamas.

  • ALDH2 fermentas: Dalis Azijos kilmės žmonių turi neaktyvią ALDH2 fermento formą, todėl alkoholis sukelia stipresnį paraudimą ir nemalonias reakcijas.
  • ADH fermentas: Kai kuriems žmonėms alkoholis yra skaidomas lėčiau, todėl jie gali ilgiau jausti jo poveikį.

2. Lytis

Moterys paprastai jautriau reaguoja į alkoholį dėl biologinių skirtumų:

  • Jos turi mažesnį vandens kiekį organizme, todėl alkoholis yra labiau koncentruotas kraujyje.
  • Jos turi mažiau ADH fermento, todėl alkoholis yra skaidomas lėčiau.

3. Kūno svoris ir sudėtis

Kuo daugiau sveria žmogus, tuo daugiau vandens jo organizme, todėl alkoholis praskiedžiamas ir poveikis gali būti silpnesnis. Taip pat riebalinis audinys nekaupia alkoholio, todėl skirtinga kūno sudėtis gali lemti alkoholio poveikio trukmę.

4. Metabolizmas ir sveikatos būklė

Kai kurie žmonės alkoholį metabolizuoja greičiau nei kiti. Be to, kepenų funkcijos sutrikimai (pvz., cirozė) gali reikšmingai sulėtinti alkoholio skaidymą ir padidinti jo poveikį.

5. Alkoholio vartojimo įpročiai

Reguliariai alkoholį vartojantys žmonės gali tapti atsparesni jo poveikiui, nes organizmas prisitaiko prie alkoholio metabolizmo.

Genetinis alkoholio tolerancijos palyginimas tarp šalių

Šalis Genetinė alkoholio tolerancija Genetinės mutacijos dažnis ALDH2*2 Alkoholio vartojimo tendencijos
Lietuva Vidutinė Mažas (<5%) Aukštas
Latvija Vidutinė Mažas (<5%) Vidutinis
Estija Vidutinė Mažas (<5%) Vidutinis
Švedija Žema Labai mažas (<2%) Žemas
Vokietija Aukšta Labai mažas (<2%) Vidutinis
Prancūzija Aukšta Labai mažas (<2%) Vidutinis
Ispanija Aukšta Labai mažas (<2%) Vidutinis
Italija Aukšta Labai mažas (<2%) Vidutinis
Japonija Žema Aukštas (>35%) Žemas
Kinija Žema Aukštas (>30%) Žemas
Pietų Korėja Labai žema Labai aukštas (>40%) Žemas

Įdomūs faktai apie alkoholio poveikį

  1. Skirtingi gėrimai sukelia skirtingą poveikį – nors visi alkoholiniai gėrimai turi etanolio, skirtingos sudedamosios dalys gali lemti skirtingus poveikius.
  2. Alkoholis veikia smegenis per kelias minutes – poveikis gali prasidėti jau per 5-10 minučių po vartojimo.
  3. Moterys ir vyrai skirtingai metabolizuoja alkoholį – dėl to net ir vienodo svorio vyrai ir moterys gali skirtingai reaguoti į alkoholį.
  4. Alkoholis gali sukelti paradoxines reakcijas – kai kuriems žmonėms jis sukelia energijos antplūdį, kitiems – mieguistumą.
  5. Azijos paraudimo sindromas – dėl ALDH2*2 geno mutacijos daugelis Rytų Azijos gyventojų negali efektyviai skaidyti alkoholio, todėl jų veidas parausta ir jie greičiau apsvaigsta.
  6. Skandinavai ir germanai – dėl istorinių genetinių adaptacijų šiaurės europiečiai dažniausiai turi aukštesnę alkoholio toleranciją.
  7. Viduržemio jūros šalys – ilgalaikė vyno vartojimo kultūra lėmė didesnį alkoholio toleravimą šiame regione.

Išvada

Alkoholio poveikis priklauso nuo daugelio individualių veiksnių, tokių kaip genetika, lytis, kūno sudėtis ir metabolizmas. Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, svarbu suprasti šiuos skirtumus ir atsakingai vartoti alkoholį, laikantis nustatytų teisės aktų bei sveikatos rekomendacijų.

Šaltiniai

  1. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism – https://www.niaaa.nih.gov

  2. Centers for Disease Control and Prevention - Alcohol Use – https://www.cdc.gov/alcohol

  3. Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau – https://www.ttb.gov